Multe articole amuzante au analizat și comparat modul în care diferite naționalități joacă poker.
Dar ce-ar fi dacă ne-am uita în bucătăria lor, în schimb?
Astăzi, vom lua în considerare diverse mâncăruri și gustări pentru a vedea cum s-ar putea traduce acestea în strategii de poker și dacă putem găsi analogii potrivite.
1. Poker vs alimente - Tapas
Majoritatea dintre noi putem fi mai mult sau mai puțin indeciși când vine vorba de a comanda o masă, dar spaniolii găsesc soluția perfectă în tapas.
Dacă nu ai încercat niciodată, trebuie să știi că tapas sunt o varietate de mici porții de mâncare, în locul unui fel principal mai mare. Mâncând tapas, poți savura câteva feluri diferite de mâncare într-o singură ședință, fără riscul de a risipi prea mult sau de a-ți desprinde nasturii de la blugi!
În multe feluri, a mânca tapas este similar cu a juca poker în stilul "small ball". Dacă nu ai auzit acest termen când ai învățat să joci poker, nu te îngrijora. Small ball este numele unei strategii populare în turneele de poker, făcută celebră de Daniel Negreanu acum un deceniu sau două.
În termeni simpli, este un stil de poker conservator care implică următoarele:
- Evitarea jocurilor riscante cu variații mari.
- Realizarea multor blufuri mici, cu risc scăzut.
La fel ca atunci când mănânci tapas, stilul small ball în poker urmărește mici "mușcături" din stack-ul adversarului.
Small ball poker poate fi foarte eficient dacă găsești echilibrul potrivit, mai ales împotriva adversarilor pasivi sau neatenți. Îți permite să-ți construiești un stack consistent fără a-ți risca "viața" într-un turneu.
Totuși, trebuie să ai grijă să nu împingi lucrurile prea departe. Dacă o faci, jucătorii atenți s-ar putea să înceapă să contraatace, ceea ce te poate pune în situații neplăcute cu variații mari.
La fel ca în cazul în care mănânci prea mult tapas, acest lucru poate duce la "arsuri de stomac", adică "arsuri la buzunar" și dureri de inimă în cazul pokerului!
2. Poker vs alimente - Popcorn
Popcorn-ul este o gustare clasică americană caracteristică privirii filmelor la cinema cu o analogie perfectă pentru poker. Boabele de porumb crude stau într-o pungă, plictisite, anoste, lipsite de viață. Aruncă-le într-o tigaie fierbinte și uleioasă și vei vedea rapid cum se transformă într-o dans exploziv delicios.
Este ca atunci când perioadele lungi de inactivitate la poker sunt întrerupte de momente de haos.
Jucătorii de poker explozivi, care se enervează rapid sunt foarte asemănători cu boabele de popcorn care se încălzesc. Se încălzesc din ce în ce mai tare până când presiunea devine atât de mare încât explodează.
Această presiune duce la tilt, crize de nervi și donații de fise, în timp ce toți ceilalți stau liniștiți, se bucură de spectacol și încearcă să pună mâna pe cât mai multe fise.
3. Poker vs alimente - Baked Alaska
Poate că nu ai auzit de Baked Alaska, dar este un desert destul de interesant. Ceea ce îl face fascinant este centrul din înghețată, care rămâne înghețat chiar și în cuptor.
Dacă ai fost atent la orele de fizică, este posibil să fii familiarizat cu știința din spatele acestei "vrăjitorii". Și chiar dacă nu, gătirea unui Baked Alaska poate să te învețe o lecție esențială despre poker:
Importanța de a avea încredere în proces.
Pokerul este un joc foarte schimbător. Rezultatele tale pot devia adesea masiv de la așteptări, fiind destul de posibil să faci totul corect și totuși să pierzi. Acest fapt poate fi demoralizant și te poate face să îți pui la îndoială abilitățile.
Deși este înțelept să îți revizuiești jocul în mod regulat, experimentarea de noi strategii este riscantă atunci când ești într-o perioadă proastă. Fără doar și poate, este mai puțin probabil să fii răbdător și obiectiv atunci când pierzi.
De asemenea, este nevoie de timp pentru a-ți schimba vechile obiceiuri și a implementa schimbări. Nu poți evalua în mod fiabil eficacitatea unei noi strategii până nu ai construit un eșantion de date suficient de mare.
Având în vedere acest lucru, de multe ori este mai înțelept să rămâi la strategiile profitabile cu care ești familiarizat, decât să îți ajustezi jocul într-o perioadă proastă.
Așa cum ne concentrăm pe rețetă atunci când facem Baked Alaska și ignorăm știința din spatele înghețatei care rămâne înghețată în cuptor, de obicei este mai bine să ai încredere în proces și să lași variația să-și urmeze cursul.
4. Poker vs alimente - vs Bubble and Squeak
Când oamenii își imaginează mâncare britanică, se gândesc adesea la cele mai cunoscute preparate, cum ar fi fish & chips, micul dejun englezesc sau roast beef.
Dar există și un alt fel de mâncare tradițional cunoscut sub numele de "bubble and squeak", mult mai puțin faimos.
Bubble and squeak se face în mod tradițional prin amestecarea resturilor de mâncare și aruncarea lor într-o tigaie, dar unii oameni adaugă și ingrediente proaspete. Numele vine de la sunetul pe care îl face preparatul în timpul gătitului.
Din perspectiva pokerului, acest fel de mâncare este un pic asemănător cu aruncarea aleatorie a fiselor în mijlocul mesei, jucând combinații de poker aleatorii și văzând ce se întâmplă.
Nu este cea mai gândită strategie, dar este incitantă și nu știi niciodată cum se va termina.
5. Poker vs alimente - Curry
Odată cu scandalul "laptop gate" de la WSOP Main Event de anul acesta, este clar că solverele de poker sunt o parte integrantă a jocului modern - și pe bună dreptate.
Dacă nu ești familiarizat cu acest termen, să spunem că solvers-urile calculează strategii optime pentru mâinile de poker, cu frecvențe perfecte de check, bet și raise. Aceste strategii echilibrate sunt imposibil de învins, iar singura modalitate de a le combate este să folosești și tu una (ceea ce va duce la un joc în care ambii jucători ajung să fie pe zero).
Invenția solverelor GTO ar putea suna ca începutul sfârșitului pentru poker, dar, din fericire, acestea sunt mult prea complicate pentru ca oamenii să le învețe complet.
Totuși, trecerea pokerului către GTO îl face foarte asemănător cu prepararea mâncării indiene.
- Prea mult ardei iute face curry-ul necomestibil; prea puțin și își pierde "picanteria".
- Dacă fierbi prea mult orezul, devine terci, dar dacă te grăbești, îți vei rupe dinții.
- Câteva secunde fac diferența între o papadum crocantă și una arsă; nimănui nu-i place un onion bhaji îmbibat de ulei.
Gătitul mâncării indiene ține de echilibru, la fel ca pokerul bazat pe solvere moderne.
6. Poker vs alimente - Paste
Indiferent cât de interesantă ar părea o situație la masă, poți face doar una dintre cele trei acțiuni: bet, raise sau fold. Aceste trei lucruri sunt ingredientele de bază ale jocului de poker. Acest fapt poate părea limitativ, dar complexitatea jocului demonstrează contrariul.
Până la urmă, există mai multe situații posibile în jocul de poker decât atomi în univers.
Acest stil de joc face pokerul foarte asemănător cu pastele italiene, deoarece acestea conțin un număr mic de ingrediente de bază, cum ar fi bolognese, brânza și pastele.
Italienii ne-au oferit multe feluri de mâncare clasice, cum ar fi lasagna, spaghetti bolognese și cannelloni, adăugând câteva ingrediente suplimentare și folosind cantități și metode de gătit diferite.
A juca poker este ca și cum ai deține un restaurant italian. În ambele întreprinderi, succesul depinde de capacitatea ta de a folosi combinații diferite ale câtorva ingrediente cheie pentru a-ți depăși concurenții.
Acest proces este mult mai ușor de spus decât de făcut, însă, mai ales la masa de poker. Multe dintre acțiunile tale vor depinde de adversarii tăi, dar inventarea unor linii și dimensiuni de pariuri inteligente este o cheie a succesului.
7. Poker vs alimente - Pizza
Deoarece suntem deja la mâncarea italiană, ar trebui să menționăm și pizza. Ne poate oferi o altă analogie interesantă.
La fel ca multe preparate italiene, pizza se bazează pe brânză și roșii, dar poți adăuga o varietate de topping-uri pentru a o condimenta.
Dacă ar fi să comparăm pizza cu pokerul, am putea spune următoarele:
- Aluatul reprezintă fundamentele jocului.
- Lucruri precum rangeurile de deschidere și conștientizarea poziției sunt brânza și roșiile.
Succesul tău depinde de calitatea acestor ingrediente de bază.
Fundamentele slabe îți pot distruge rezultatele la masă, la fel cum prea mult aluat transformă pizza într-o calzone!
"Dar ce e cu topping-urile?" Probabil te întrebi asta, ștergând mozzarella lipicioasă de pe bărbie.
Topping-urile ar reprezenta personalitatea și originalitatea jucătorului.
La fel ca over-betting-ul și check-raising-ul în poker, topping-urile pot duce lucrurile la un alt nivel.
Dar nu poți face niciodată o pizza fără o bază solidă de brânză și roșii.
Ți-am prezentat șapte moduri în care putem compara pokerul cu mâncarea. Poți să te gândești la altele?